9 Ocak 2009 Cuma

MARMARA /Kırklareli /Kıyıköy

KIYIKÖY Kırklareli’ne bağlı bir sahil kasabası. Eski sakinleri Rum olan ve ismi de Rumca midye olan kasaba, Papuç ve Kazan derelerinin ortasında yeşille mavinin kucaklaştığı ve bir tepeden Karadeniz'i seyrediyor. İstanbul'a 164 km. uzaklıkta huzurlu bir tatil merkezi.



Mağara Manastırı. 9.yüzyılda yapılan ve Bizans döneminin dini eserleri arasında yer alan bu manastır, kayalara oyularak
inşa edilmiş. İlçenin kuzeybatısındaki vadinin yamacında yonca planlı bir şapel, tek nefli büyük planlı bir kilise ile bunun yanında düzensiz yerleştirilmiş odalar, mezar şapeli ile düzgün hücrelerden oluşan kompleksin duvarlarında kazınmış haçlar, bazı resimler, çeşitli kabartmalar bulunuyor. Kıyıköy ortaçağ Salmydessosu 'nun surla çevrili alanı içinde yer almış doğusu Karadeniz'e, kuzey ve güneye bakan yamaçları dere vadisine dimdik inerken, sadece batı yönü geçit vermiş antik kentin surları, ilk kez Lustirianus döneminde 6. yüzyılda yapılmış. 9 ve 10. yüzyılda da onarım görmüş. Duvar yüksekliği yer yer 6 metreyi bulan surların kalınlığı ise 2.20 metre.

Her iki yanından akarak denize ulaşan "Pabuç" ve "Kazan" adlı derelerin arasında uzanan bir tepede yer alan Kıyıköy, çarpıcı coğrafyasıyla ilgi çekiyor. Karadeniz'in hırçın dalgalarıyla oyulan kıyı kayaların kimisi anıt kaya olarak, kimi de derin mağaralar olarak göze çarpıyor. Bir zamanlar korsan teknelerin saklandığı koylar içindeki dev mağaralar günümüzde de ziyaret edilebiliyor. Kartaltepe'den görünen manzara büyüleyici. Derelerin kavisli akmalarıyla oluşmuş dairesel kumsal, yaz
aylarında kampçı ve deniz severlerin gözdesi.

Kıyıköy'de tipik köy evlerini fotoğraflayabilir, yaz aylarında durgun derelerde kiralayabileceğiniz bir sandalla sakin bir yolculuk yapablir, balık tutabilirsiniz. Günün yorgunluğunu da ıseyrine doyum olmayan manzara eşliğinde reatoranlarda veya çay bahçelerinde atabilirsiniz.



Kıyıköy bir balıkçı köyü. Dolayısıyla balık lokantalarının sayısı da oldukça fazla. Mevsimine göre değişen balık çeşitlerini taze olarak bulabiliyorsunuz.

En çok bulunan balıklar, kalkan balığı, Mezgit, tekir, barbunya, karagöz. Bunun yanısıra derelerde tutulan kefal balıkları, kayalıklardan toplanan, maydanozlu, limonlu sofraya getirilen haşlanmış pavuryalar tadabileceğiniz lezzetler arasında. Kısacası Kıyıköy'de balık zengin bir balık ziyafeti çekmek oldukça ekonomik.



Özel araçla İstanbul üzerinden çıkış yapanlar Edirne yönüne doğru giderken Çerkezköy ayrımını kullanarak geldikleri Vize'yi geçtikten sonra, ağaçlı bir yoldan Kıyıköy'e varacaklar.

Tercihiniz otobüs yolculuğu ise İstanbul Esenler otobüs terminalinden Kıyıköy'e 15:30'da yapılan seferin geri dönüşü

Kıyıköy'den 08:15'te. İstanbul'dan uzaklığı 164 km. olan Kırklareli'nin Kıyıköy ilçesine yolculuk ortalama 2.5 saat sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder