9 Ocak 2009 Cuma

EGE /Çanakkale /Assos

EGE /Çanakkale /Assos

Assos çevresindeki kasabalarda hala keşfedilmemiş cennetler bulabileceğiniz, insanı büyüleyen, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Ayvacık ilçesinde yeralan Assos dört mevsim yerli ve yabancı turistleri konuk ediyor.



Yüksek kayaların üzerine kurulmuş ihtişamlı Assos Antik Şehri Ören Yeri, Çeşitli dönemlere ait onlarca tarihi eser, Orijinal mimarisi bozulmadan restore edilen taş evlerle bezenmiş dar sokaklar, Ege’nin tertemiz mavisiyle kucaklaşan doyumsuz bir manzara, insanı içine çeken etkileyici bir doğa, huzur dolu gizemli bir atmosfer...

Assos’a (Behramkale) adımınızı attığınız ilk andan itibaren etrafınızı saracak güzelliklerden yalnızca birkaçı olarak sayılabilir. Assos’u çevreleyen bu büyü ünlü filozof Aristo’yu (Aristotale) da etkilemiş olacak ki, burada bir felsefe okulunun kurulmasına vesile olmuş ve hayatının 3 senesini Assos’un huzur dolu ortamında geçirmiş.

Önce Midilliler yerleşmişler buraya, daha sonra Persler ele geçirmişler Assos'u ve neti yağmalamışlar. Ardından İskender Perslerle savaşıp şehri ele geçirmiş ve sırasıyla Romalılar, Bizans hüküm sürmüşler bu şehirde ve en son 1330'da Osmanlı egemenliği altına girmiş bu tarihi yer.

Athena Tapınağı. M.Ö. 6 ıncı yüzyıla tarihlenir. Biga yarımadası ve Edremit Körfezi'ni koruyucu özelliğine bakan bu Dorik tapınak eski ihtişamı ile restore edilmiştir. Assos Atina tapınağı Anadoludaki en eski Dorik tarzdaki tapınakların başında gelir.
Tapınağın kalıntılarına vuran ay ışığını seyretmek muhteşemdir. Aynı şekilde güneş yavaş yavaş yükselirken şehrin üstünde Edremit Körfezi'nin şahane görüntüsü ile birlikte çok hoş bir uyum yaratır. Tepeden denize doğru Agoralar, bir tiyatro ve bir de Gymnasium görülebilir.
Akropol'un kuzey köşesinde, ören yerinin çıkışında 14 üncü yüzyıl, Osmanlı Sultanı I. Murat zamanında yapılmış olan bir cami vardır. Gözlem alanınızın içerisinde bir köprü ve bir de kale bulunur. Harabelerin alt kısmında ufak ve sevimli bir liman bulunmaktadır.

Behramkale. Burası Türk sanatçılarının canlı, samimi ve bohem havaları nedeniyle onların ortak yeri olmasıyla da üne kavuşmuştur. Behramkale'nin 25 km batısında, Gülpınar köyünde M.Ö. 2 inci yüzyılda Apollon Smintheus Tapınağı'nın yapıldığı tarihi şehir Chryse yer almaktadır. Gülpınar'ın 15 km batısında, işaretleri bulunmayan sivri kayalıklı bir sahil boyunca uzanan yolda, denize inen dik yamaçtaki hoş köy evleriyle, Babakale bulunmaktadır



Assos'ta elbette en başta deniz ürünleri yemelisiniz. . Sabah erken saatlerde ava çıkan balıkçıların getirdikleri deniz ürünleri, Assos limanı çevresinde bulunan restoranlarınların ana menülerini oluşturuyor. Favori yemekleri arasında vahşi deniz çipurası, defne yapraklı şiş balığı ve kalamar bulunuyor..

Assos'ta deniz ürünleri dışında da tatlar da bulabilirsiniz. Halis zeytinyağı ve bu zeytinyağıyla pişirilen yemekleri denemenizi tavsiye ederiz. Peynir helvası, yoğurt, ayran, tereyağı, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi süt ürünlerinden tadabilir ve dönüşte satın alabilirsiniz.

Plajın üstünde ve yanında bulunan kafelerde fastfood yiyecekler satan yerler de bulubilirsiniz. Sokakağzı sahilinde mantıcı, pizzacı ve çay bahçeleri bulunuyor

Dönüş yolunda, yöre halkından , yörenin kendine özgü tarhana, erişte, yağlı peynir, tereyağı, çam balı ve çeşitli meyve-sebzelerinden satın alabilirsiniz.



Assos'a kara ve havayoluyla gitmek mümkün. Türk Hava Yolları, yaz ayları boyunca haftada iki kez İstanbul - Çanakkale seferi düzenliyor. Kara yoluyla gidilirse eğer, İstanbul'dan 6 ila 8 saat, İzmir'den de 3 ila 4 saat sürüyor. Eceabat-Çanakkale arasında saatte bir vapur seferi yapılıyor. Kuzeyden Çanakkale tarafından Ayvancık ilçesini karşıya bağlayan 17 kilometre uzunluğunda dar ve virajlı asfalt bir yolla Assos'a ulaşılıyor. Güneyden ise İzmir yönünden Küçükkuyu'dan kıyıya inen ve deniz kıyısını izleyen asfalt bir yan yolla limana geliniyor.

Her gün, saat başı Çanakkale’den Ayvacık'a otobüs mevcut. Ayvacık'tan Assos'a ise minibüs ile ulaşıyorsunuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder